Çocuklarınızı cezalandırırken bir kez daha düşünün!

Anlatacağım yanlışı ben de yaptım ama sonra öğrendim. Herkese faydası olacağını düşünüyorum, lütfen okuyun 🙏

Dr. Burak Tamaç
3 min readOct 19, 2023

Çocuğu geri kazanmak için de kitapta geçen basit bir teknik paylaşacağım.

1️⃣ CEZA: TIMEOUT

Çocukları cezalandırmak için hem evde hem de okulda çok sık kullanılan bir yöntem var: timeout!

Yani söz dinlemeyen çocuğu belli bir süre odada tek başına bırakma. Bu yöntem genelde işe yarıyor çünkü çocuk bağlı olmak istediği anne ve babasından ayrı kalıyor. Bu o kadar büyük bir korku ki çocuk için, elbette sonuç veriyor.

Ama bu uygulamanın açtığı yaralar tahmin edildiğinden çok daha fazlaymış.

2️⃣ ÇOCUK ve BAĞLILIK

Çocukların en fazla ihtiyacı olan şey bağlılık.

Çocuklar elbette en yakınındaki kişilere, yani anne ve babaya bağlı olmak istiyor. Siz çocuğa ’10 dk cezalısın, git odana’ dediğinizde çocuğu aslında en fazla ihtiyacı olan şey ile tehdit etmiş oluyorsunuz. Bir anlamda bu bağlılığı ya da sevgiyi koşullu hale getiriyorsunuz.

Hiç kimse anne ve babasından koşullu sevgi beklemez.

3️⃣ ÇOCUĞUN SİZDEN UZAKLAŞMASI

Siz çocuğu büyürken sürekli bu şekilde tehdit ettiğinizde ve sevgiyi koşullu hale getirdiğinizde aranızdaki bağ kopuyor.

Bu bağ koptuktan sonra da çocuğun herhangi bir konuda yardıma ihtiyacı olduğunda gideceği yer siz değil, akranları ya da bir başkası oluyor. Günümüzde çocukların bir çok konuda zor duruma düşmelerini sağlayan şey yardım için anne ve babasına değil, akranlarına başvurmasıymış. Ergenlik çağındaki çocukların aile ile bağının zayıflaması bu yüzdenmiş.

Kitabın ana konusu bu.

4️⃣ ÇOCUĞU GERİ KAZANMA: BASİT BİR TEKNİK

Çocuğunuz ile aranızda bağı tekrar kurmak için kitapta çok fazla teknik var.

Ben en basit olanı sizlerle paylaşacağım. Çocuğunuzun en fazla keyif aldığı oyunları/aktiviteleri muhtemelen biliyorsunuzdur. Bu oyunları oynamak için çocuğun sormasını beklemeyin. Çocuğa fırsat vermeden siz sorun ve o oyunu oynamak istediğinizi söyleyin. Bu çok ama çok etkili bir yöntem.

Eğer çocuk sormuşsa bile, ‘evet hadi oynayalım’ demek yerine, ‘ben de sana bunu soracaktım’ ya da ‘bütün gün bunu bekledim, hatta şunu da yapalım’ diyerek eli büyütün 😊 Çocuk ne kadar küçükse size yaklaşması da o kadar hızlı olacak bu yöntem ile.

Yani çocuk kapıyı çalmadan önce, kapıyı siz açın ve daveti siz gönderin.

✅ BANA KATKISI: HİÇBİR ŞEY İÇİN GEÇ DEĞİL

Benim biri 2 diğeri 5 yaşında iki çocuğum var.

Büyük oğlum büyürken timeout yöntemini kullanmıştım. Hatta küçük kızımda bile birkaç ay önce uyguladığımı hatırlıyorum. Cahilce bir şey yaptığımı sonradan öğrendim. Neyse ki ki erken fark ettim. Ancak geç fark etmiş olsam bile kitapta çok fazla teknik var çocuk ile bağı tekrar kurmak için. İsterseniz bir ara daha detaylı yazarım.

Ben bu yöntemi tamamen bıraktım.

Çocuklarım söz dinlemediğinde odalarına beraber gidiyoruz. Orada ciddi bir şekilde konuşuyorum. Ama artık asla yalnız bırakmıyorum. Oyun oynaması 10dk yasak olsa bile odada 10dk onunla beraber kalıyorum. Hatta bir çok defa bana sarılıyorlar. Ben de onlara sarılıyorum ve aramızdaki bağı koparmadan sorunu çözmeye çalışıyoruz.

Bu sayede aramızdaki bağ 10 kat daha da güçlendi ve sorunları da hasar almadan çözüyoruz.

Herkese tavsiye ederim.

--

--

Dr. Burak Tamaç
Dr. Burak Tamaç

Written by Dr. Burak Tamaç

Adj. Professor at Montclair State University | ❝❞ Bloomberg | CNBC | Yahoo Finance | CoinDesk

No responses yet