ABD Hükümetinin Kapanması Nedir (daha önce piyasaları nasıl etkilemiş)?

Meclis başkanı McCarthy’yi koltuğundan ettiler. Kasım ortası gibi kapanma konusu tekrar manşetlerde olacak.

Dr. Burak Tamaç
2 min readOct 5, 2023

1️⃣ ABD HÜKÜMETİNİN KAPANMASI

Hükümetin kapanması demek aslında bütçenin Meclisten geçmemesi demek.

Böyle bir durumda, federal hükümet belirli hizmetleri finanse etmeyi durdurur. Güvenlik ve ulusal güvenlikle ilgili temel durumlar hariç (askeri, hava trafik kontrolü ve kolluk kuvvetleri gibi) diğer birçok diğer hizmet durdurulabilir veya azaltılabilir.

Peki ekonomi üzerinde nasıl bir etkisi olur?

2️⃣ EKONOMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

❶ Ekonomik Yavaşlama: Uzun süren bir hükümet kapanışı, hükümet hizmetlerinin durması ve federal çalışanların izne ayrılması nedeniyle ekonominin yavaşlamasına neden olabilir, bu da tüketici harcamalarında azalmaya yol açar.

❷ Finansal Piyasalar: Kapanışla ilgili belirsizlik, finansal piyasalarda oynaklığa neden olur. Eğer kapanış, borç tavanıyla ilgili anlaşmazlıklarla bağlantılıysa, ABD’nin borcunu ödememesi konusundaki endişeleri artırabilir, bu da ciddi küresel finansal sonuçlara yol açabilir.

Bu sorunu bundan önceki kapanma konusunda yaşamıştık hatırlarsanız. Bu defaki kapanma bununla alakalı değil.

3️⃣ DAHA ÖNCE NE OLDU?

Hali hazırdaki bütçe onaylama yasası 1976'da kurulmuş.

O günden bugüne birçok kez kapanışlar meydana gelmiş. Bu kapanışların birçoğu kısa sürmüş ve az bir kesintiye neden olmuş. Ancak, öne çıkan 2 istisna var:

-Aralık 1995'ten Ocak 1996'ya kadar süren kapanış 21 gün,
-Aralık 2018'den Ocak 2019'a kadar süren kapanış (tarihte 35 gün ile en uzun sürenidir)

✅ SONUÇ

Hükümet kapanışlar tamaman siyasi bir olaydır.

Eğer başkan Kongre’deki çoğunluğunu kaybettiyse, bütçeyi geçirmesi için muhalefet partisinin desteğini almak zorundadır. 2018 de Trump Meclis’teki çoğunluğu kaybetmişti, 2022'de de Bide kaybetti. Muhalefet de ne koparırsak kardır mantığı ile süreci son güne kadar uzatarak alabildikleri kadar taviz almaya çalışır. Ancak sonunda kapanma olsa bile telafi edilecek bir plan açıklanır (geriye yönelik ödemeler) ve herkes yoluna devam eder.

Çünkü partiler birbirine rakip de olsa, hepsi aynı gemidedir. Kimse ABD’nin batmasını istemez. Aşağıdaki grafik de aslında bizlere bir anlamda bunu gösterir. Piyasalar hükümet kapanmalarından 3 ay sonra genellikle pozitif seyretmişlerdir. Eğer birilerini aynı konuyla alakalı sürekli korkutursanız, bir süre sonra kimse size inanmaz.

Başkanlık seçimlerine 13 ay kalmışken bu tür siyasi kavgaları görmeye devam edeceğiz.

--

--

Dr. Burak Tamaç
Dr. Burak Tamaç

Written by Dr. Burak Tamaç

Adj. Professor at Montclair State University | ❝❞ Bloomberg | CNBC | Yahoo Finance | CoinDesk

No responses yet