Bitcoin Kurumsal Benimsenme 2.0

Kurumsal Benimseme 1.0 kurumlar içindi. 2.0 ise müşterileri için olacak.

Dr. Burak Tamaç
4 min readSep 20, 2022

Bu analiz Julio Moreno ile beraber yazılmıştır ve Bilgehan Bilgin tarafından Türkçe’ye çevirilmiştir.

Özet:

Bir yatırım aracı olarak Bitcoin, son üç yıldır kurumları cezbetmekte ve bu da son boğa koşusunu hızlandıran hikayeyi oluşturdu. Ancak, kurumsal benimsemenin bu ilk dalgası, esas olarak iki nedenden ötürü yavaşladı:

  1. Merkez bankalarının enflasyonla savaşmak adına agresif daralma politikaları sonrası ayı piyasasının başlangıcı.
  2. Devletlerin regülasyonlarının belirsizliği.

Neyse ki, ayı piyasaları üretimi ve kripto benimsenmesini yeni kitlelere yaymak için harika bir fırsat sağlar. Son sefer de kurumlar bu benimseme anlatısının merkezinde gibi gözüküyor. Ancak bu sefer daha fazla kurum Bitcoin’i benimsemekle kalmayacak, aynı zamanda fonlar ve yatırım fonları vasıtasıyla kendi müşterilerini de bu akıma dahil edecekler.

1.0’ın Hikayesi: Kurumlar Geliyor

Bitcoin’in kurumsal benimsenme anlatısı, son boğa koşusu sırasında son derece güçlüydü. Bu anlatı, Bitcoin bir teknoloji olarak olgunlaşmaya devam ettikçe, bir finansal varlık olarak büyüdükçe ve bir para birimi olarak benimsendikçe, kurumsal oyuncular tarafından giderek daha fazla benimseneceği fikri etrafında şekillendi. Ayrıca, sınırlı arzı ve benimsenme hızı nedeniyle, itibari (fiat) paranın değer kaybetmesine karşı uzun vadeli bir strateji sunuyor.

Bitcoin’in bu özellikleri yalnızca bireyleri değil, kurumları da kendine çekti ve bu Bitcoin için yeni bir benimsenme dalgası yarattı.

Kurumsal benimsenmenin ilk dalgası.

  • Microstrategy: Ünlü Bitcoin savunucusu Michael Saylor tarafından kurulan ve yönetilen Microstrategy, Ağustos-Eylül 2020'de şirket bilançosunun büyük bir kısmı olan 425 milyon dolar değerinde Bitcoin satın aldı. Şimdiye kadar şirket, toplamda yaklaşık 4.0 milyar dolar değerinde 129.699 BTC satın almış görünüyor.
  • Tesla: Şirket, Şubat 2021'de bilançosunda tutmak için 1,5 milyar dolar değerinde BTC satın aldığını duyurdu. Ayrıca, ürünleri için ödeme olarak Bitcoin kabul edeceğini beyan etmişti.
  • Square (Block): Block, Ekim 2020'de Bitcoin yatırımı için “white paper”ını yayınlayarak şirketin bilançosuna eklemek üzere 4.709 bitcoin satın aldığını duyurdu.
  • Galaxy Digital Holding: Görece önemli bir miktar olmasa da (4.000 BTC), Galaxy Digital Holding’in Haziran 2020'de Bitcoin varlıklarını duyurması, piyasada dikkat çeken bir diğer kurumsal benimseme haberi oldu.
  • Grayscale’ın GBTC Borsa Yatırım Fonu, toplam 636 bin BTC ile halka açık en büyük BTC fonudur. Fon, Haziran 2020'den Şubat 2021'e kadar olan süreçte BTC varlıklarını 354 bin’den 655 bin’e çıkardı, bu da Bitcoin fiyatının 10 bin dolardan 64 bin dolara yükseldiği zamana denk geldi.
  • Diğer ETF’ler: 2020–2021'de, birden fazla Avrupa ülkesinde çeşitli Bitcoin’e bağlı Borsa Yatırım Fonları başlatıldı. Bu fonlar aynı zamanda Şubat 2021 ile Haziran 2022 arasında 123 bin BTC tutarak Bitcoin talebini de artırdı.
  • Diğer şirketler: Başka şirketler de Bitcoin satın aldı veya rezerv varlık olarak tuttu. Bunların arasında, yukarıdaki listeye ek olarak, halka açık birkaç Bitcoin madencisi rezerv olarak önemli miktarda BTC tuttuğu gösterilebilir (35 bin BTC’nin üzerinde). Diğer büyük Bitcoin sahipleri, kripto ile ilgili vakıflar (Tezos) ve kripto ile ilgili risk sermayeleridir (Block One).

Kurumsalların ilgisi regülatif belirsizlik yüzünden kayboldu.

Kurumsal benimseme, piyasadaki çeşitli belirsizliklerle birlikte azaldı. Microstrategy, en ciddi bitcoin alımlarını 2020–2021 boğa koşusunun başında yaptı (aşağıdaki grafikteki daireler). Tesla ise Bitcoin’i bir ödeme şekli olarak kabul etmeyeceğini açıkladı. Dahası, sadece Bitcoin satın almayı durdurmakla kalmadı, aynı zamanda 2022'nin ikinci çeyreğinde pozisyonunun %75'ini sattı.

Nihayetinde, çeşitli fonların BTC rezervleri (GBTC dahil) Mayıs 2021’den beri büyümeyi bıraktı.

Bitcoin: Fund Holdings

Regülasyonlar hakkında yeterli netliğin olmaması, benimseme ivmesini durduran en önemli faktörlerden biriydi. SEC ve CTFC’nin dijital varlıkların kontrolü gücü üzerine amansız mücadelesi henüz sona ermedi. Bununla birlikte, Biden yönetiminin kanun hükmünde kadarı (Mart 2022) ve Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan MiCA, aşağıda tartışıldığı gibi geleneksel finans kurumlarını zaten cezbeden regülasyon netliğinin önünü açmayı amaçlıyor.

Kurumların Bitcoin’e olan ilgileri tamamen bitti mi?

Bitcoin Kurumsal Benimseme 2.0: Müşterilere erişim sağlama

Yeni anlatı nedir, ve neden bir öncekinden bu kadar farklı?

Çoğu kurum Bitcoin’i yalnızca kendileri için var olan bir yatırım aracı olarak gördüler. Microstrategy, Tesla ve diğer şirketler bilançolarına Bitcoin eklediler. Şimdiki yeni anlatının özü ise şu: Bitcoin son birkaç yıldır kurumsal yatırımcılar kazanmaktaydı, ancak şimdi onların müşterilerine de erişilebilir olacak. Başka bir deyişle, geleneksel finans kurumları, kendi şemsiyeleri altındaki kendi finansal hizmetleri aracılığıyla müşterilerinin çoğu için Bitcoin’i kullanılabilir hale getirecek. Yüz milyonlarca müşteriye erişim sağlamak, bu müşterilerin BTC ile işlem yapmalarını kolaylaştırarak Bitcoin’in bir yatırım varlığı olarak benimsenmesini hızlandırabilir.

SEC’in Ekim 2021'de Bitcoin vadeli işlemleri ETF’sini kabul etmesi ve Kanun Hükmünde Kararname’nin Bitcoin üzerine olan tarafsız duruşu, bazı finansal kurumları kendi yatırım ürünleriyle bu alana girmeye teşvik etti:

  • Fidelity, müşterilerin dijital varlıklara (özellikle Bitcoin’e) 401(k) yatırımı yapabilecekleri bir ürünü piyasaya süreceğini duyurdu. Fidelity, toplam varlık bakımından Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük 401(k) (emeklilik hesaplarına verilen ad) hizmet sağlayıcısıdır (2,0 trilyon dolar). Müşterilerine, alternatif bir yatırım aracı olarak Bitcoin’e erişim imkanı sağlamak, benimseme hareketini besleyen başka bir damar açacaktır.
  • Dünyanın en büyük fon yöneticisi Blackrock, kripto borsası Coinbase ile “Aladdin müşterilerine Coinbase Prime aracılığıyla kripto ticaretine ve kripto saklamaya erişim sağlamak” için bir ortaklık duyurdu. Coinbase’e göre bu, “Coinbase Prime ve Aladdin’i bağlayarak kurumsal kripto benimsemesi için yeni erişim noktaları oluşturacak”. Coinbase Prime, Coinbase’in kurumsal çözümüdür (13.000 kurumsal müşteri) ve Aladdin, Blackrock’un yatırım uzmanlarına yönelik işletim sistemidir.
  • Citadel, Charles Schwab, Fidelity ve diğerleri: Citadel Securities, Fidelity Investments ve Charles Schwab kısa süre önce EDX Markets adlı yeni bir kripto para borsası açma planlarını duyurdular. Borsa, bireysel ve kurumsal yatırımcılara hizmet verecek. Lansmanın kesin zaman çizelgesi henüz açıklanmadı.
  • Nasdaq: Borsa, saklama ve likidite açısından kurumsal düzeyde çözümler sunmaya odaklanacak olan Nasdaq Digital Assets adlı yeni bir iş birimi başlattığını duyurdu.

Sonuç

2020'nin sonlarındaki Bitcoin boğa koşusuna ivme kazandıran Kurumsal Benimseme 1.0, kurumların bilançolarına Bitcoin eklemesi sayesinde gerçekleşti; yani kurumlar tarafından ve kurumlar içindi. Yeni anlatı ise, bilançolarına Bitcoin eklemekle kalmayıp aynı zamanda Bitcoin’i müşterileri için erişilebilir kılan yeni kurumların müşterilerine odaklanacak.

--

--

Dr. Burak Tamaç
Dr. Burak Tamaç

Written by Dr. Burak Tamaç

Adj. Professor at Montclair State University | ❝❞ Bloomberg | CNBC | Yahoo Finance | CoinDesk

No responses yet