CBDC Nedir, Neden Tehdit?
ABD Temsilciler Meclisi’nin yasaklamak için onay verdiği CBDC nedir?
· CBDC Nedir?
· Gizlilik Riskleri
· Finansal Özgürlük Tehditleri
· SONUÇ
CBDC (Central Bank Digital Currency) Merkez bankası dijital parasıdır, kriptopara değildir. Elbette kriptopara derken merkeziyetsizlik vaadi olan bir varlıktan bahsediyorsak.
CBDC Nedir?
CBDC merkez bankaları tarafından çıkarılan dijital paradır.
Nakit paranın dijital bir versiyonu olarak düşünülebilir. Ancak önemli bir fark var: CBDC’ler merkezi bir otorite tarafından kontrol edilir ve izlenebilir. Bugün de dijital paralar kullanıyoruz, ancak bu paraların taahhütü kullandığımız bankalara ait. CBDC’lerin taahhütü ise doğrudan merkez bankaları olacak. ABD merkez bankası Fed’in bu konudaki açıklamasını buradan okuyabilirsiniz.
Peki gizlilik riski neden önemli?
Gizlilik Riskleri
Devletler ve şirketler zaten gizlilik hakkını ihlal ediyorlar.
CBDC’ler bu durumu daha da kötüleştirecek. Yaptığımız tüm işlemler devletlerin gözetimine açık olacaktır. Bu, hükümetlerin vatandaşların ilişkileri, mesleği, dini, siyasi eğilimleri ve daha fazlası hakkında ayrıntılı bilgi edinmesine olanak tanır.
Peki finalsal özgürlük?
Finansal Özgürlük Tehditleri
CBDC’ler, hükümetlere vatandaşların finansal işlemlerini kısıtlama fırsatı verir.
Bu, belirli malların satın alınmasının yasaklanması veya sınırlandırılması anlamına gelebilir. Hükümetler ayrıca fonları dondurabilir veya el koyabilir. Tüm bunlar, özellikle yolsuzluğun yaygın olduğu ve otoriter hükümetlerin bulunduğu ülkelerde ciddi güç istismarı risklerini beraberinde getirir.
Yani CBDC’ler devletlere daha fazla güç verecektir.
Sonuç
Örneğin, Çin hükümeti Hong Kong’daki protestocuların fonlarını dondurdu.
Kanada hükümeti, Ottawa’daki kamyoncu protestosuna sınırlamak için protestocuların banka hesaplarını dondurdu. CBDC’ler bu tür olayların yaşanma olasılığını büyük ölçüde artıracaktır. Bu nedenle, CBDC’ler gizlilik ve finansal özgürlüklerimiz için ciddi bir tehdit oluşturuyor.
ABD’de Kongre’deki bazı siyasetçiler (Rep. Tom Emmer) CBDC’lerin özgürlüğe tehdit olduğunu düşünerek CBDC Anti-Surveillance State Act yasa tasarısını sundular.
CBDC’lerin tasarımı ve uygulanması konusunda çok dikkatli olunmalı ve vatandaşların hakları ön planda tutulmalıdır. Aksi takdirde, distopik bir finansal gözetim devletine doğru ilk adımı atmış olabiliriz.
Bugün 36 ülke (G20 ülkelerinin 19’u) plot uygulamalara başlamıştır. Tüm ülkelerin CBDC uygulamalarını ve ne aşamada olduklarını HRF’ın sitesinden takip edebilirsiniz.
Finansal özgürlük için haftada 1 dakikasını ayıran 20.000+ kişiye ÜCRETSİZ şimdi katıl!