MiCA ne demek? Kripto İçin 2 Pozitif ve 3 Negatif Tarafı?

Dr. Burak Tamaç
2 min readMay 21, 2024

--

· 2 Pozitif Gelişme
· 1- Lisans:
· 2- Denetim:
· 3 Negatif Gelişme
· 1- Staking/lending
· 2- DeFi ve NFT
· 3- Anonimlik
· Sonuç: Kripto Sektörü Nasıl Etkilenir?

EU flags
Photo by Christian Lue on Unsplash

MiCA (Markets in Crypto Assets) Kripto Varlık Piyasası demek. Amacı Avrupa Bölgesi’ndeki kripto endüstrisini aktörleri için şeffaf ve güvenli bir ortam sağlamak. Tek bir yasadan çok düzenleyici uygulamaların hepsini içeren kapsayıcı bir yaklaşım.

Peki MiCA’nın içinde olumlu ve olumsuz yanlar neler?

2 Pozitif Gelişme

1- Lisans:

Tek bir ülkeden lisans almak Avrupa Birliği’nin 27 devletinde de geçerli olacak. Yani her devlet için ayrı lisans almaya gerek kalmayacak. Bu borsalar için pozitif bir gelişme.

2- Denetim:

Kripto şirketlerinin FTX gibi batmaması için risk yönetimleri ve diğer yönetişim süreçleri denetlenecek. Bu kullanıcılar için tabi ki olumlu bir haber çünkü denetlenmeyen şirketlerin müşterilerin başına neler açtığını son bir senede fazlasıyla tecrübe ettik.

3 Negatif Gelişme

1- Staking/lending

Staking ve lending hizmeti veren şirketler MiCA’ya şu anda dahil değil.

Yani Celsius gibi müşterilerini dolandıran şirketler şu anda regülasyona dahil değiller. Asıl denetlemesi gereken şirketler kripto bankası gibi hizmet veren bu şirketler olmasına rağmen MiCA’ya dahil edilmemesi büyük bir eksiklik.

Önümüzdeki dönemde muhtemelen eklenecektir.

2- DeFi ve NFT

DeFi ve NFT platformları da MiCA’nın kapsamının dışında bırakılmış. Her ne kadar bu olumlu bir haber gibi gözükse de regülasyona yasal olarak dahil edilmeyen alanların daha sonra hükümetler tarafından keyfi olarak ‘regüle’ edilmesinin yolu açık olduğu için bence olumsuz bir durum.

Benzer bir riskin nelere yol açtığını ABD’de görüyoruz.

3- Anonimlik

Borsalar ve cüzdan sağlayıcılarının 1,000 Euro’dan fazla transferler için kimlik bilgisi alma zorunluluğu getiriliyor. Bu tabi ki olumsuz bir durum.

Sonuç: Kripto Sektörü Nasıl Etkilenir?

ABD’de SEC’nin uyguladığı saldırgan politikalar kripto şirketlerini yurt dışına çıkmaya teşvik ediyor.

Ancak burada kastedilen yurt dışı AB ülkelerinden çok Bahamalar, Cayman Adaları ya da Bermuda gibi regülasyonun neredeyse şirketler tarafından yazıldığı ülkeler. MiCA’nın içeriğine baktığımızda çok fazla boşluk var. Ben ABD’deki şirketlerin SEC’den bıkıp AB’ye kayacaklarını düşünmüyorum.

Ancak bir diğer alternatif olan İngiltere’de olumlu gelişmeler var. Ocak 2025’ten önce seçim yapılması gerektiği için İngiltere hükümeti seçimler öncesinde kapsayıcı bir kripto regülasyon yasasını parlamentodan geçirmek istiyor. Kripto sektöründeki aktörler 1990’lardaki geleneksel finansa şirketleri gibi Londra’yı tercih edebilir.

Ancak unutmamak gerekir ki MiCA regülasyonlara en azından bir açıklık getirdiği için belirsizliği ortadan kaldıracak, bunun haricinde kripto sektörünü pozitif etkilemesi için özellikle DeFi, NFT ve madencilik gibi konuların dahil edilmesi gerekiyor.

Finansal özgürlük için haftada 1 dakikasını ayıran 20.000+ kişiye ÜCRETSİZ şimdi katıl!

Finansal özgürlük için haftada 1 dakikasını ayıran 20.000+ kişiye ÜCRETSİZ şimdi katıl!

--

--

Dr. Burak Tamaç
Dr. Burak Tamaç

Written by Dr. Burak Tamaç

Adj. Professor at Montclair State University | ❝❞ Bloomberg | CNBC | Yahoo Finance | CoinDesk

No responses yet