FDIC nedir? (Bankalar battıkça duymaya devam edeceğiz)
FDIC ile varlık enflasyonu arasındaki ilişki.
Her zaman ki gibi basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım.
FDIC Federal Deposit Insurance Corporation’nın kısaltılmışıdır. Yani Federal Mevduat Sigorta Kurumu. Türkiye’deki TMSF, Mevduat Sigortası gibi.
Bu sigorta sayesinde ABD Federal hükümeti bankalardaki mevduat hesaplarını 250 bin dolara kadar sigorta ediyor. Yani bir banka batarsa her mevduat hesabı 250 bin dolara kadar sigorta edilmiş durumda.
Müşterilerin bankalara güvenmesi için her devletin yaptığı bir uygulama.
➡️ Peki FDIC bu parayı nereden alıyor?
FDIC fonu var ve bankalar büyüklüklerine göre bu fona para aktarıyorlar.
Yani aslında bankalar ödüyorlar bu parayı. Tabi ki bu bir gider ve bu gideri telafi etmek için verdikleri hizmetin fiyatı da değişir. Ancak sistemin işleyişi bankaların oluşturdukları bir havuz gibi aslında. FDIC fonunda güncel olarak 120 milyar dolar var.
Peki Silicon Valley Bank’de olduğu gibi hesaplardaki para $250K’dan fazla ise?
Normalde bankanın batması ve paranın da yok olması gerekiyor. Ama ABD hükümeti buna izin vermedi ve bundan sonra da vermeyecektir. Çünkü izin vermesi demek bankacılık sistemine güvenin zedelenmesi anlamına gelir. Bankacılık sektörünün temeli güvendir.
Peki bu ek fon nereden geliyor?
250K üstündeki ödemelerde işin içinde Fed ve Hazine giriyor.
Yani vatandaştan aldıkları vergiler (ki bu biraz zor) ya da havadan bastıkları para ile 250K üstündeki hesapları kurtarıyorlar. Havadan bastıkları para tüketici enflasyonundan (CPI) çok varlık enflasyonunun oluşmasına neden oluyor. Yani arzı kıt varlıklar değer kazanıyor.
Bunun en basit örneğini aşağıdaki grafikte görebilirsiniz:
Para basıldıkça hisse senetlerinin değerleri aynı oranda artmış.
SONUÇ
Önümüzdeki dönemde bankalar batmaya devam ederse FDIC’yi duymaya devam edeceğiz.
Ancak artık FDIC-Fed-Hazine üçgeninde basılan paraların tüketici enflasyonuna değil varlık enflasyonuna neden olacağını biliyoruz.
Okuduğunuz için teşekkürler 🙏